Ilmaiset toimituskulut yli 75€ tilauksiin!

Kuntoutuuko ocd-leikattu koira Copla-istutteen kanssa nopeammin?

Kirjoittaja Mirja Leinikka 23 kesäkuu, 2018

Kuntoutuuko ocd-leikattu koira Copla-istutteen kanssa nopeammin?

Velin leikkauksesta on kulunut kohta yhdeksän viikkoa. Sen kuntoutus on ollut jokapäiväistä työtä. Olen vienyt Veliä kahdesti viikosta vesialtaaseen kävelemään ja juoksemaan, ja miltei päivittäin olemme tehneet lihaskuntoharjoituksia. Liikuntaa on yritetty lisätä rauhallisesti ja hallitusti, siinä useinkaan onnistumatta: Veli on kasvanut jo miltei yhtä suureksi kuin veljensä Ilo, ja se on hankkinut jostakin itselleen voimaa ja energiaa niin paljon, että hallittu liikunta on ollut usein vain kaunis ajatus. Fysioterapeuttimme mukaan kuntoutus on raakaa työtä. Onneksi hän on myös sitä mieltä, että liike on lääke ja Veli on saanut luvan liikkua enemmän. Meidän on kuitenkin haettava sille voimaa etuosan lihaksiin, jotta ne suojaavat leikattua niveltä. Näin etenkin kun aikeena on päästä agilitykentille.

En tiedä onko Veli saanut olkaansa rustonkorjausistutteen, mutta jumppia tehdessämme olen usein pohtinut, miten istutteen saaneen koiran kuntoutus eroaa koirasta, jolla ei leikatulla nivelpinnalla istutetta ole? Onko toipuminen nopeampaa, ja mitä istute nivelessä itseasiassa tekee? Päätin kysyä näitä asioita Askel Healthcare Oyn toimitusjohtaja Virpi Muhoselta, jonka luotsaama yritys on kehittänyt istutteen.

Lähetin Virpille muutaman kysymyksen, joihin hän antoi vastauksensa. Julkaisen vastaukset tässä blogissa sellaisenaan.

Kysymys 1: Olen ymmärtänyt, että copla istute nopeuttaisi koiran toipumista esim. ocd-leikkauksesta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa perinteiseen leikkaustapaan verrattuna, ja miten kuntoutus eroaa perinteisestä? Perinteisesti leikattuja koiria pidetään rajoitetulla liikunnalla n. 3 kk. ajan. Onko coplan kanssa kuntoutus erilaista tai nopeampaa, saako koira esim. liikkua enemmän?

Virpin vastaus:  COPLA on suunniteltu nimenomaan painoakantaville nivelille, eli kestämään niveleeseen kohdistuvaa normaalia kuormitusta. COPLA ei kuormittaessa lytisty pysyvästi kasaan, vaan se toimii periaatteessa kuten nivelrusto; puristuen hieman kuormituksen alla, mutta palautuen kuormituksen poistuessa. Tämä ”pumppaus” on tärkeää, jotta istutteeseen ja siten myös tietysti paranevaan kudokseen, kulkeutuu ravinteita sisään ja jätteitä ulos. Se, että COPLA adaptoituu kuormitustilanteisiin tarkoittaa potilaan kannalta sitä, että potilas voi heti varata painoa operoidulle jalalle. Toki siis huomioiden normaalit leikkauksesta yleisesti johtuvat rajoitteet. Eli kärjistäen sanottuna, COPLA:a ei tarvitse varoa. Meillä ei ole vertailevaa tutkimustietoa kuntoutuksesta, sitä toki tässä YES:in tutkimuksessa myös seurataan, joten en voi sanoa, että COPLA:lla pääsee lyhyemmällä/kevyemmällä kuntoutuksella tai koira saisi liikkua enemmän. Suosittelemme ainakin toistaiseksi, että COPLA-koirillakin noudatetaan normaalia kuntoutusrutiinia eläinlääkärin ja/tai fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti. Toivottavasti aika näyttää, että koirien toipuminen on nopeampaa COPLA:lla. Loppujen lopuksi toipumisnopeutta tärkeämpi asia on pitkäaikainen hoitotulos, siihen me olemme COPLA:a kehittäessä pyrkineet. Tavoitteena on se, että COPLA:lla nivelrustopinta saataisiin taas alkuperäiseen kuntoon ja vältyttäisiin myöhemmiltä hoidoilta, toivottavasti myös nivelrikkomuutoksilta.

Kysymys 2: Mitä istute käytännössä tekee nivelessä? Se täyttää ilmeisesti leikatun kohdan ja edesauttaa uuden ruston kasvamista, olenko ymmärtänyt oikein?

Virpin vastaus: Istute toki täyttää vaurioalueen ihan fyysisesti ja parantaa välittömästi nivelpinnan biomekaanisia ominaisuuksia. Mutta COPLA:n juju piilee siinä, että sen rakenne sitoo itseensä rustonalaisesta luusta tulevaa verta/luuydintä jolloin vaurioalueelle muodostuu istutteen vahvistama verihyytymä. Perinteissä menetelmässä vaurion täyttää vain verihyytymä, joka on huomattavasti heikompi ”materiaali”. Hyytymässä on luuydinperäisiä mesenkymaalisia kantasoluja, jotka pystyvät muodostamaan uutta rustokudosta, mutta nämä solut tarvitsevat oikeanlaisia viestejä ympäristöstään ”ymmärtääkseen” lähteä tälle tielle. COPLA luo tällaisen ympäristön ja erityisesti liikkumisesta johtuva dynaaminen kuormitus (eli ruston pumppaus), jonka COPLA välittää soluille, on todella tärkeä viesti rustonmuodostukselle.

Kysymys 3: Istute on siis markkinoilla eli oliko niin, että YESin tutkimuksen tavoite on saada istutteesta kansainvälisiä kliinisiä tutkimustuloksia? Näiden ansiosta istute pääsisi ehkä myös vakuutusyhtiöiden korvattavien hoitojen listalle?

Virpin vastaus: Kyllä, istute on pienimuotoisesti markkinoilla Suomessa ja Isossa-Britanniassa. Keskitymme yhteistyöhön alan huippuosaajien kanssa ja tuote on saatavilla vain eläinlääkäriasemilta, joissa on ortopediaan erikoistuneita eläinlääkäreitä. Meidän tiimi koostuu pitkänlinjan rusto- ja biomateriaalitutkijoista, joten meille on todella tärkeää saada mahdollisimman kattavasti kliinistä näyttöä ja tutkimustuloksia. Luotettava data on luotettavien tuotteiden takana – tähän me uskomme. Pidämme nyt ns. matalaa profiilia ja varmistamme, että tuote toimii tosielämässä niin hyvin, kun me uskomme sen toimivan. Siksi teemme yhteistyötä sekä yksityisten klinikoiden että YES:in kanssa.

Tämä YES:in tutkimus on meidän Iso Juttu, sillä tällaisia vertailevia tutkimuksia ei eläinlääketieteen puolella kovin paljoa näe. COPLA on kehitetty ja sitä on tutkittu yliopistoissa (Helsingin yliopisto ja Tampereen teknillinen yliopisto) vuodesta 2009 alkaen. Olemme siinä tilanteessa, että meillä on tarpeeksi pre-kliinistä näyttöä, että tuote on voitu vapauttaa ensikäyttäjille ja aloittaa kliinisen näytön kerääminen. YES:in tulokset ovat varmasti myös apuna korvattavuutta arvioitaessa, mutta vielä on liian aikaista sanoa, mitä tulee tapahtumaan. Osa vakuutusyhtiöistä kuitenkin rajaa OCD:n tiukasti ei-korvattavien listalle. Ehkä tähän saadaan jatkossa muutos.

Suuri kiitos Virpille hänen perustellisista vastauksistaan :)! Toivottavasti näistä vastauksista on hyötyä itseni lisäksi myös tämän blogin lukijoille.




Mirja Leinikka
Mirja Leinikka

Kirjoittaja

Mirja Leinikka on intohimoinen koiraharrastaja ja kouluttaja. Hän kilpailee koiriensa kanssa agilityssä, rally-tokossa ja tokossa, ja harrastaa myös muita lajeja. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista ja käyttäytymistä aikuisiällä, ihmisten valmentamista puolestaan työurallaan yritysmaailmassa. Syy eläinten kouluttamisen opintojen aloittamiseen on ollut loputon mielenkiinto siihen, kuinka me ihmiset voimme parantaa eläinten kokonaisvaltaista hyvinvointia ja opettaa niille mitä ihmeellisimpiä asioita. Mirja on opiskellut eläinten kouluttamista pääasiassa Suomessa, mutta viime vuosina hän on pyrkinyt kouluttautumaan myös ulkomaisilla kursseilla. Tämän on tehnyt mahdolliseksi jäsenyys kansainvälisessä IAABC organisaatiossa (International Association of Animal Behavior Consultants).



Kaksi oikein kasvuhäiriöissä -blogissa sinua saattavat kiinnostaa myös:

Ilo - 13.2.2016-26.10.2020
Ilo - 13.2.2016-26.10.2020

Kirjoittaja Mirja Leinikka 29 lokakuu, 2020

Lue lisää

Copla-tutkimuksen vuosikontrolli
Copla-tutkimuksen vuosikontrolli

Kirjoittaja Mirja Leinikka 01 heinäkuu, 2019

Lue lisää

Puoli vuotta Copla-tutkimuksessa
Puoli vuotta Copla-tutkimuksessa

Kirjoittaja Mirja Leinikka 01 marraskuu, 2018

Lue lisää